Umrla Marija Paškvalin, dugogodišnja ravnateljica Poliklinike SUVAG

Piše: Hina
utorak, 25.4.2017. 15:43

Marija Paškvalin

NAKON duge bolesti u Zagrebu je umrla dugogodišnja ravnateljica Poliklinike za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG profesorica Marija Paškvalin.

Marija Paškvalin rođena je  4. ožujka 1941. u Miklavcu.  Nakon diplomiranja na Fakultetu za defektologiju 1966. u Zagrebu zapošljava se u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG (tadašnji Centar SUVAG) gdje stječe iskustva u rehabilitacijskom i pedagoškom radu po verbotonalnoj metodi te aktivno pristupa svim stručnim, istraživačkim i edukacijskim programima Poliklinike gotovo od njezina utemeljenja.

Od 1981. do 2006. ravnateljica je Poliklinike SUVAG, središnje ustanove za istraživanje i razvoj te primjenu verbotonalnog sistema i verbotonalne metode. Bila je dugogodišnja suradnica akademika Petra Guberine, autora verbotonalnog sistema i utemeljitelja Poliklinike SUVAG te je zajedno s njim promicala ideju da nema zapreka ljudskoj komunikaciji odupirući se klasičnom poimanju o ograničenjima slušno oštećenih osoba.
Podupirala je osnivanje Centra za umjetnu pužnicu i nove tehnologije unutar Poliklinike SUVAG (1996.), predviđajući skore rehabilitacijske potrebe kada će većina djece oštećena sluha imati umjetnu pužnicu kao unutartjelesno slušno pomagalo.

Nastavila rad Petra Guberine

Autorica je knjige Umjetna pužnica – verbotonalni pristup i niza članaka vezanih za verbotonalnu metodu, odgojne postupke te rehabilitaciju slušno oštećenih osoba i osoba s govorno-jezičnim teškoćama.

Ispunjena vjerom u čovjeka i njegove neizmjerne mogućnosti nastavila je rad akademika Petra Guberine s velikim entuzijazmom i željom da se prvenstveno pomogne djeci sa slušnim oštećenjem i govorno-jezičnim teškoćama te je unaprjeđivala stručne i razvojne programe Poliklinike SUVAG u Hrvatskoj i inozemstvu. Predanim radom utemeljenim na bogatom stručnom iskustvu ostavila je dubok trag u razvoju verbotonalne misli kao nasljeđe novim naraštajima.

Umrla je u petak, 21. travnja, a posljednji ispraćaj profesorice Marije Paškvalin bit će u četvrtak, 27. travnja u 12,10 sati na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.